In Borne werden tijdens de Tweede Wereldoorlog 117 joden op transport gezet. Hoewel een deel kon onderduiken en vier mensen de vernietigingskampen overleefden, zijn er 75 als gevolg van de Holocaust omgekomen. Voor die slachtoffers komt er een tastbare herinnering in de vorm van een “Struikelsteen”.
Op plekken waar geen huizen meer staan, maar vroeger joden hebben gewoond, komt eveneens een “Struikelsteen”. Zodat een ieder kan zien wie waar gewoond heeft.
In het messing wordt een korte tekst gegraveerd: Hier woonde … gevolgd door geboorteplaats en ‐datum en daaronder de plaats en datum waar hij/zij is omgebracht; bijna altijd een vernietigingskamp.
Ook in Hilversum wordt dat gerealiseerd. Door heel Hilversum zijn “Struikelstenen” ter nagedachtenis aan de Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord te zien. De goudglimmende keitjes liggen veelal voor het huis waar de mensen voor het laatst in vrijheid gewoond hebben. Heel subtiel en tegelijkertijd indrukwekkend.
Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (stolpern betekent struikelen), een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in de publiek ruimte (meestal het trottoir) voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn.
De adressen zijn verspreid over de hele gemeente, zoals op het kaartje van Hilversum te zien is.
De stenen op de plattegrond geven de postcodes van de adressen aan… Een postcode bevat meerdere adressen… Een adres werd vaak bewoond door meerdere mensen… Het aantal steentjes is vele malen groter dan hier zichtbaar op het kaartje…
Slachtoffers van de Shoa hebben geen graf maar op deze manier blijven zij herinnerd worden. Door deze “Struikelstenen” kunnen vragen van kinderen en volgende generaties worden beantwoord en de geschiedenis uitgelegd.
Een wandeling door een doodgewone straat verandert opeens in een reis door de geschiedenis. In Duitsland zijn er inmiddels duizenden geplaatst. Maar ook buiten Duitsland zijn ze nu ook te vinden in Oostenrijk, Hongarije en sinds kort ook in Nederland. In Borne zijn op donderdag 29 november 2007 de eerste “Struikelstenen” gelegd. In Hilversum is in 2009 een begin gemaakt met de plaatsing van de Struikelstenen. Op 4 locaties zijn toen de eerste 20 stenen geplaatst (zie foto’s).
Om in Hilversum ca. 1500 stenen te plaatsen is veel geld nodig. De gemeenteraad van Hilversum heeft in 2015 besloten om de plaatsing van 750 struikelstenen financieel mogelijk te maken.
U kunt ons op twee manieren helpen om voor de overige struikelstenen de benodigde middelen te realiseren:
Giften.
U kunt het project in Hilversum financieel ondersteunen door een gift over te maken op onze rekening: IBAN NL53ABNA0494579617 t.a.v. Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi & Vechtstreek, o.v.v. Gift Struikelstenen Hilversum. Wij zijn u daarvoor zeer erkentelijk.
Adoptie.
U kunt 1 of meerdere Struikelstenen adopteren. De kosten van adoptie bedragen € 165 per steen (prijspeil 2023). Het is mogelijk om een specifiek adres en of naam daarvoor uit te kiezen. Deze adoptieregeling is uitermate geschikt voor de huidige bewoners van de panden waar de stenen worden geplaatst en eventuele nabestaanden/familieleden. Ook kunnen bijv. buurtverenigingen of Verenigingen van Eigenaren besluiten om de stenen in hun gebied te adopteren.
U kunt alle formulieren betreffende adoptie downloaden door hier te klikken.
Besluit u gebruik te maken van deze adoptieregeling dan verzoeken wij u het daarvoor bestaande formulier ‘Aanvraag adoptie’ van deze site te downloaden, uit te printen en aan ons toe te sturen. U kunt op het formulier eventueel ook uw specifieke wensen kenbaar maken.